Opinionsblogg

Tack Stefan, Men bättre kan du!

Psykisk ohälsa är något som framförallt under det gångna året blivit ett aktuellt område för såväl Ungsvenskarna som för andra partier vilket är bra eftersom det är ett av Sveriges största folkhälsoproblem.


Att folk i vårt land i stor utsträckning mår dåligt framförallt bland unga tjejer är ingenting nytt men eftersom det inte är ett område som prioriterats utav det vänsterliberala etablissemanget så råder det akut brist på vård och nyanserade lösningar för att hantera en allt mer ohållbar situation.


I regeringens höstbudget för 2018 föreslog man en satsning på 500 miljoner kronor för att motverka psykisk ohälsa. Det första man kan se när man läser satsningen är att de satsar exakt lika mycket pengar(100 miljoner kronor) på BUP som vi själva gjorde i vår egen budget.


Att regeringen väljer att satsa på det här området är bra men känslan av ansvar och seriositet försvinner något när en stor del av pengarna går till ineffektiva åtgärder som man kunde ha lagt på ytterligare resurser till BUP eller andra mer effektiva åtgärder.


Regeringen satsar till exempel 40 miljoner för vård ut av psykisk ohälsa för asylsökare och nyanlända samt 50 miljoner för barn och unga inom samma grupp (vilket onekligen berör betydligt fler) vilket betyder att man satsar nästan lika mycket pengar på icke medborgare som på svenska medborgare.


Vad resterande pengar skall användas till nämns inte men anslaget får även användas för forskning.


Att regeringen väljer att fortsätta satsa på BUP är bra för det finns idag knappa 140 vårdplatser i hela Sverige. Pressen på BUP är hög och personalen är överansträngd och överarbetad.


Men BUP är ensamt inte svaret på problemet, i våra motioner till partiets Landsdagarna la vi betydligt mer seriösare förslag som ämnade hjälpa på hela området som t ex att stärka och öka tillgängligheten för skolkuratorerna, utbildning inom psykisk ohälsa för all skolpersonal samt uppföljningskrav för barn som valt att utebli från sin vård och haveriutredningar när vården brustit i att motverka ett självmord.


Vård är en rättighet som man är garanterad enligt vårdgarantin, att det nu kommer resurser och får medialt utrymme är bra men då gäller det också att se till att man lägger pengar där det behövs och har en konkret helhetsbild för att ge effekt för sin politik över ett brett område.

Slutligen vill jag tacka Stefan för att du tar efter oss och satsar på BUP, men skulle du läst våra förslag till Landsdagarna så skulle dina satsningar blivit mycket effektivare och gjort större skillnad för några av dem som mår allra sämst i vårt samhälle.

Deniz Norgren
Socialpolitisk talesperson, Ungsvenskarna

 

Kommentarer

#1 - Simon Solberg

Fan vad rätt!!

Kommentera