Blogg

Studentbostäder ska inte bli en klassfråga

 

Nu är det återigen höst och det innebär att unga landet runt packar sina saker och flyttar till nya städer runt om i landet. Det många av dem kommer märka är hur svårt det är att hitta en bostad i en tungt belastad och hårt konkurrensutsatt marknad. Det är dags att högskolorna och kommunerna tar ett större ansvar för att säkra så att ingen student tvingas bli hemlös eller välja bort sin utbildning på grund av bostadsbrist.


Vi i Ungsvenskarna har sedan tidigare förslagit att byggkraven för studentbostäder skall förenklas så att exempelvis kraven på hiss vid trevåningshus eller högre inte gäller för studentbostäder och att kommunal mark börjar exploateras där det är möjligt. Förslag som detta med flera syftar till att minska kostnaderna för att producera bostäder för studenter och därav utöka utbudet. Sverige måste leverera de 17.000 studentbostäder som akut efterlyses av Boverkets branchorganisation: Studentbostadsföretagen. Bara två av 40 högskolekommuner har idag ett överskott av studentbostäder. Vi kräver kraftfulla åtgärder för att säkra bostadssituationen för framtidens generation.


Situationen blir alltmer ansträngd när kommuner väljer att reservera bostäder åt nyanlända migranter medan studenter går utan. Lösningen kan inte vara att premiera dessa grupper när bostadssituationen ser ut som den gör. Våra egna studenter och ungdomar ska sättas först.


Ett stort problem är att högskolorna och kommunerna inte tar ett tillräckligt stort ansvar för att få fram bostäder riktade till studenter. Givetvis så skiljer sig förutsättningarna för detta beroende på den lokala bostadssituationen men lösningar måste till. Med ovanstående förslag så sätter man press på kommunerna och högskolorna att arbeta med fler aktörer och öka fokuset på bostadsfrågan. Igenom att göra det billigare att producera bostäder så ökar man incitamenten för privata aktörer att bygga ut utbudet.
 

Frågan har under lång tid negligerats och det är nu dags för nya tag så att vi kan förhindra att bostadssituationen för studenter blir en klassfråga. Man skall inte vara beroende av att ens föräldrar ska kunna hjälpa en med boende för att man skall kunna studera utanför sin egen hemstad.

Lars Larsson - Studentpolitisk talesperson
Dennis Askling - Nationella Arbetsgruppen
Wilhelm Eriksson – Bostadspolitisk talesperson
 

Mest lästa inläggen

Tobias Andersson

The Meme War: Låt inte Bryssel kontrollera era memer

Kriget om memer har börjat. På ena sidan står vanligt folk – killar och ...

Tobias Andersson

Avvecklingen av Sveriges kommunikationsnät

Sverige är en av världens mest tekniskt utvecklade länder, men varför st...

Tobias Andersson

Regeringens svek mot hedersoffren

Sedan valet år 2014 har Sverige haft en regering bestående av Socialdemo...

Tobias Andersson

EU är kolossen på lerfötter

Kampen om EU:s framtid hårdnar. I allt fler länder så har EU-skeptiker k...

Blogg

Inför möjligheten att frivilligt betala extra skatt!

 

Sveriges ekonomi, som enligt finansminister Magdalena Andersson är urstark, har trots detta kantrats av en mängd skattehöjningar för att finansiera statens utgifter. Senast i raden av förslag var att, efter påtryckningar från Vänsterpartiet, höja skatten på investeringssparkonton och således göra det dyrare för vanligt folk att spara pengar i aktier.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, Ulla Andersson, jämförde skattehöjningen med att den inte kostar mer än två påsar ”ostkrokar”. Liknande jämförelser med godsaker kopplat till fredagsmys har vi sett tidigare, inte minst när komikern Henrik Schyffert jämförde kostnaden för Sveriges flyktingmottagande med ”två Quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflixabonnemang”.

Som vän av ett ekonomiskt system där skatter finansierar människors välfärd är jag givetvis lycklig över att det finns människor som är beredda att försaka delar av sina inkomster för att staten ska fördela dessa till bättre behövande. Jag är också glad att det finns människor som är så pass givmilda med sina egna inkomster att de öppet tillkännager att de gärna betalar lite extra skatt till staten att fördela.

Dessa personers resonemang öppnar därför upp för en del lagändringar som skulle gynna dessa personer men även samhället i stort. Genom att skapa ytterligare en ruta i deklarationen bör man kunna erbjuda godhjärtade människor med hjärtat till vänster att frivilligt betala in extra skatt. Denna extrasumma ska dessutom kunna öronmärkas till särskilda ändamål, Henrik Schyffert hade till exempel kunnat öronmärka 5 % av sin inkomst till flyktingmottagande och Ulla Andersson hade kunnat öronmärka pengarna för att öka Sveriges bistånd till Venezuela.

Dessutom bör staten, som tack för hjälpen, skicka hem ett diplom till dessa personer med information om vad de bidragit till och hur mycket de bidragit. Även ett klistermärke med texten ”Jag betalar extra skatt!” bör ingå, detta kan de klistra fast på exempelvis sin lådcykel eller sin Fjällrävenväska för att visa för sina vänner hur godhjärtade de är.

Förslaget om att frivilligt kunna betala extra skatt är redan infört i Norge och har i Sverige för tre år sedan lyfts av den kristdemokratiska riksdagsledamoten Aron Modig. Det är dags att frågan lyfts igen och som den progressiva nation vi är så bör vi ligga i framkant även gällande skatteinbetalningar – det är ju trots allt 2017.

Ett förslag som detta hade gynnat alla delar av samhället till en förhållandevis låg administrativ kostnad. Regeringen hade fått större inkomster att fördela, de personer som gynnas av regeringens ökade budget hade fått det bättre, men framförallt hade alla som är villiga att betala extra skatt äntligen fått chansen att betala hur mycket skatt de vill.


Pontus Andersson

2:e vice talesperson, Ungsvenskarna SDU

Mest omtyckta inläggen

Tobias Andersson

Nyttja beredskapskrediten

Försvaret är magert… Men det många inte vet är hur illa det står till i ...

Tobias Andersson

För ett sammanhållet Sverige - där alla känner trygghet

I år är det val. Det är ett ödesval för Sverige och dess medborgare. I f...

Tobias Andersson

Bredare inkludering under veterandagen

2008 tog man beslutet att Sverige skulle ägna den 29 maj åt att hedra oc...

Tobias Andersson

Flera ungsvenskar på partiets förslag till riksdagslista

(Ebba Hermansson) Idag presenterade partiets valberedning sitt förslag t...

Blogg

Vadå kyrkoval?

 

Vad är kyrkovalet och varför ska jag som ateist rösta? Detta är det vanligaste bemötandet som jag fått av ungdomar hittills under valkampanjen. Tyvärr så är det allmänt undanskymda kyrkovalet förmodligen något okänt för en stor del av Sveriges unga.

Att bedriva en valrörelse riktat mot unga är därför inte lätt. De troende unga är redan väl medvetna om valet, och vad de ämnar rösta på, medan resten varken känner till det eller bryr sig. Personligen är jag inte troende men vikten av att rösta i kyrkovalet har inte gått mig om miste för det.

Svenska kyrkan är Sveriges största kulturbevarare i form av allt från land och fastigheter till rena kulturskatter såsom kyrkor och diverse klenoder. Det fortsatta förvaltandet av detta är således av yttersta vikt och inget som lämpar sig att klåfingriga och lättköpta sossar ansvarar för. Dessvärre så har den svenska vänsterrörelsen, precis som inom mycket annat, lyckats infiltrera Svenska kyrkan ända upp till ärkebiskopen.

Hur annars kan man förklara Svenska kyrkans vurm för mångkultur, islam, öppna gränser och israelhat?

På ungdomsnivå har SSU vid upprepade tillfällen tydligt torgfört sin hybris på området genom att bland annat utlysa att Jesus var sosse. Samt att de nu nyligen startade upp en hemsida som man försökte påskina att Svenska kyrkan låg bakom. Allt med målet att kunna sprida sin egen propaganda med Svenska kyrkan som avsändare (ungefär som S redan gör…).

Kyrkovalet är därför inte att se som ett religiöst val som endast troende bör bry sig om. Istället är det upp till oss alla, troende eller ej, att ta ansvar för kyrkans utveckling av helt andra skäl.

Om man anser att Svenska kyrkan gör rätt i att anställa imamer, samla in pengar till moskébyggen, anordna koranstudier med Sharia-lärare, bojkotta Israel och kämpa för flyktingamnesti, ja då kan man strunta i att rösta. Tycker man däremot att detta är fel och att Svenska kyrkan bör återgå till sina kärnuppgifter så får man ta sitt ansvar och rösta. Tillsammans kan vi störta vänsterns monopol inom kyrkan och verka för en kyrka som värnar om sitt kulturarv och sin sanna identitet.

Jag vill inte se att Svenska kyrkan tar större plats i vårt sekulära samhälle men jag vill se färre sossar ta plats inom Svenska kyrkan. När valet är över lär jag därför både pusta ut och lämna Svenska kyrkan. Återvänder gör jag först då den på riktigt värnar om sitt kulturarv och har slutat propagera för vänstervärderingar. Alternativt om fyra år då det åter är dags att rösta..

Tobias Andersson, nationell talesperson Ungsvenskarna

Mest kommenterade inläggen

Tobias Andersson

Socialdemokrati – en utdöende ideologi

Att Socialdemokraterna ska ha byggt Sverige är det många som talar för –...

Tobias Andersson

Bilden av Sverige

I en uppmärksammad valfilm gjord av Moderaterna i Göteborg målas en bild...

Tobias Andersson

Det räcker inte - Satsa på Försvaret!

På grund av Sovjetunionens fall, naiva och kortsiktiga vänster- som höge...

Tobias Andersson

Välviljans Rasism

Det svenska folkhemmets tid präglades fram till 1960-talet av tanken om ...