Blogg

Idag avgörs framtiden för internet i USA

Nätneutralitet är ett begrepp som bygger på principen att internetleverantörer måste behandla all internettrafik likvärdigt. och motsätta sig all form av särbehandling baserat på avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Det är någonting som de flesta svenskar förmodligen tar för givet. Varför är det då viktigt att det förs samtal om det?

Nätneutraliteten är under attack. I USA förs just nu en viktig debatt i samband med en omröstning som kommer att hållas den 14:de december. Omröstningen handlar om ett förslag som skulle minska den amerikanska myndigheten FCC:s reglering kring internetleverantörers möjligheter att själva styra vilket innehåll som de ger sina kunder tillgång till.

I dagsläget är det förbjudet för internetleverantörer i USA att särbehandla internettrafiken för sina kunder. Detta är något som de stora bolagen inom branschen nu försöker stoppa i och med omröstningen. Några av de största motståndarna till nätneutralitet i USA är Comcast, Verizon,TWC och AT&T. Hur kommer det sig?

Hur kul låter det att få upp en varningsruta som uppmanar dig att betala extra för att kunna hämta innehåll på en specifik hemsida? Tänk ifall ditt bredbandsabonnemang tillåter 100/100 mbit/s uppkoppling mot ett par företags hemsidor och 10/10 mbit/s mot resten av internet. Eller att din leverantör helt och hållet blockerar all trafik till en viss hemsida.

Går det här förslaget igenom kommer det att öppna upp för att till exempel låta internetleverantörer särbehandla din internethastighet för vissa hemsidor. Internet som vi använder det idag skulle upphöra att existera.

Varför ska vi svenskar då bry oss? Utöver att det faktum att en majoritet av de hemsidor och tjänster vi nyttjar online är amerikanska, så förs ett krig mot nätneutralitet här i Sverige också. Som tur var så är det inte alls lika illa som i USA, då det i första hand är EU som styr regleringen i Sveriges fall.

Ett par tydliga exempel på svenska företag som motsätter sig nätneutralitet är Telia och Tre som med sina abonnemang erbjuder kunden att använda vissa företags appar och tjänster utan att förbruka sin surfpott. Detta är direkt skadligt mot konkurrensen och riskerar cementera monopol åt etablerade företag.

Det är dags att vi i Sverige har en ordentlig debatt om nätneutralitet och ser till att vi värnar om den inför framtiden. För utan nätneutralitet står internet försvarslöst inför avgifter, hastighetsbegränsningar och censur.

Simon Solberg,
IT-politisk talesperson Ungsvenskarna
 

Mest lästa inläggen

Tobias Andersson

Socialdemokrati – en utdöende ideologi

Att Socialdemokraterna ska ha byggt Sverige är det många som talar för – sa...

Tobias Andersson

Bilden av Sverige

I en uppmärksammad valfilm gjord av Moderaterna i Göteborg målas en bild up...

Tobias Andersson

Det räcker inte - Satsa på Försvaret!

På grund av Sovjetunionens fall, naiva och kortsiktiga vänster- som högerpo...

Tobias Andersson

Välviljans Rasism

Det svenska folkhemmets tid präglades fram till 1960-talet av tanken om ett...

Blogg

S kan aldrig bekämpa antisemitism


 
De senaste dagarna har rapporteringen om helt öppet och offentligt hat, hot och våld mot Sveriges judiska befolkning duggat tät. Israeliska flaggor har eldats upp, molotovcocktails har kastats mot synagogor och på svenska gator och torg har antisemitiska islamistiska stridsrop skanderat.


Svensk offentlighet har varit kluven. Delar av den har påpekat att detta hat onekligen kan ha kommit som en chock för någon givet de senaste årens utveckling. Andra verkar ha blivit tagna på sängen och först efter mycket om och men sagt att det är en problematisk utveckling som kanske kan härledas till vissa ideologiska (läs: islamistiska) förtecken. En tredje grupp har valt att likna Israel vid IS och rent generellt försökt flytta problematiken från importerad antisemitism till politiska händelser i Israel och USA.

Visst är det som så att Trumps beslut att flytta ambassaden till Jerusalem är vad som, just denna gången, fick den antisemitiska krutdurken att explodera. Det är dock blott en delförklaring och aldrig någon ursäkt eller något legitimt försvar till de reaktionerna vi fått bevittna.


Hade USA varit boven i dramat hade stridsropen yttrats mot dem, nu riktas de mot judar. Detta blir än tydligare när man märker att det inte är Israel som får utstå det mesta hatet utan den svenska judiska befolkningen. Vilken knappast kan behöva stå till svars för vare sig handlingar av Israel och USA. Varken kritik mot USA eller Israel är således orsaken, det handlar kort och gott om rent judehat.


De ovan beskrivna händelseförloppen har redan fått internationell uppmärksamhet och Sverige fortsätter därmed att befästa sin roll som det EU-land med lägst ställning och förtroende hos de internationella israeliska och/eller judiska samfunden. Detta med all rätt. Och vi bör fråga oss vilken roll regeringens vurmande för terrorstaten Palestina har i de senaste årens utveckling.


Regeringens krokodiltårar över de senaste dagarnas antisemitiska händelser blir onekligen något bleka när man samtidigt vet med sig att vi har en utrikesminister som är persona-non-grata i Israel. En statsminister som hyllar terrorfinansierande Fatah som sitt systerparti och flertalet ledande socialdemokrater har poserat med bilder på allt från terrorstämplade palestinier till kartor som raderat den judiska staten Israel.

Regeringen saknar med detta sagt all trovärdighet för att värna om Sveriges judiska befolkning men också i att återupprätta vår relation till mellanösterns enda demokrati, Israel (givet att detta ens är något regeringen önskar…).


Från Ungsvenskarnas sida är det en självklarhet att staten behöver investera mer i säkerhet för det judiska civilsamhället, samt att våldsbejakande demonstrationer ska avbrytas. Samtidigt måste vi på riktigt erkänna roten till problemet. Aldrig ska vi acceptera att personer som nyligen kommit till vårt land inviger sin vistelse här med att hata, och i extremfallet försöker mörda, Sveriges judar.

De som innan de tilldelats medborgarskap torgför denna typ av värderingar, och som därmed tydligt motsätter sig vår demokrati och våra värderingar, ska omgående utvisas. Varför skulle vi någonsin hålla utländska antisemiter om ryggen?


När vi genom förslag likt dessa lyckats upprätta säkerheten för den judiska befolkningen i Sverige är det också dags att stärka vår relation till Israel. Båda dessa uppgifter är dock vår regering helt oförmögen att framgångsrikt lyckas med.

//Tobias A.

Mest omtyckta inläggen

Tobias Andersson

Låt er inte luras!

I kölvattnet av moderaternas omläggning av migrationspolitiken har en del v...

Tobias Andersson

Vad menar vi med jämställdhet?

Är du feminist? Frågan skaver. Mestadels för att den är ställd för att öppn...

Tobias Andersson

Ingen fred om Palestina vägrar att erkänna Israel

“Konflikter och krig mellan staten Israel och Palestina har pågått i över 8...

Tobias Andersson

Stackars Bianca

I någon veckas tid har vi nu kunnat följa turerna kring Bianca Ingrossos va...