Opinionsblogg

Inför möjligheten att frivilligt betala extra skatt!

 

Sveriges ekonomi, som enligt finansminister Magdalena Andersson är urstark, har trots detta kantrats av en mängd skattehöjningar för att finansiera statens utgifter. Senast i raden av förslag var att, efter påtryckningar från Vänsterpartiet, höja skatten på investeringssparkonton och således göra det dyrare för vanligt folk att spara pengar i aktier.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, Ulla Andersson, jämförde skattehöjningen med att den inte kostar mer än två påsar ”ostkrokar”. Liknande jämförelser med godsaker kopplat till fredagsmys har vi sett tidigare, inte minst när komikern Henrik Schyffert jämförde kostnaden för Sveriges flyktingmottagande med ”två Quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflixabonnemang”.

Som vän av ett ekonomiskt system där skatter finansierar människors välfärd är jag givetvis lycklig över att det finns människor som är beredda att försaka delar av sina inkomster för att staten ska fördela dessa till bättre behövande. Jag är också glad att det finns människor som är så pass givmilda med sina egna inkomster att de öppet tillkännager att de gärna betalar lite extra skatt till staten att fördela.

Dessa personers resonemang öppnar därför upp för en del lagändringar som skulle gynna dessa personer men även samhället i stort. Genom att skapa ytterligare en ruta i deklarationen bör man kunna erbjuda godhjärtade människor med hjärtat till vänster att frivilligt betala in extra skatt. Denna extrasumma ska dessutom kunna öronmärkas till särskilda ändamål, Henrik Schyffert hade till exempel kunnat öronmärka 5 % av sin inkomst till flyktingmottagande och Ulla Andersson hade kunnat öronmärka pengarna för att öka Sveriges bistånd till Venezuela.

Dessutom bör staten, som tack för hjälpen, skicka hem ett diplom till dessa personer med information om vad de bidragit till och hur mycket de bidragit. Även ett klistermärke med texten ”Jag betalar extra skatt!” bör ingå, detta kan de klistra fast på exempelvis sin lådcykel eller sin Fjällrävenväska för att visa för sina vänner hur godhjärtade de är.

Förslaget om att frivilligt kunna betala extra skatt är redan infört i Norge och har i Sverige för tre år sedan lyfts av den kristdemokratiska riksdagsledamoten Aron Modig. Det är dags att frågan lyfts igen och som den progressiva nation vi är så bör vi ligga i framkant även gällande skatteinbetalningar – det är ju trots allt 2017.

Ett förslag som detta hade gynnat alla delar av samhället till en förhållandevis låg administrativ kostnad. Regeringen hade fått större inkomster att fördela, de personer som gynnas av regeringens ökade budget hade fått det bättre, men framförallt hade alla som är villiga att betala extra skatt äntligen fått chansen att betala hur mycket skatt de vill.


Pontus Andersson

2:e vice talesperson, Ungsvenskarna SDU

Kommentarer

Kommentera