Opinionsblogg

En obehaglig utveckling

 
Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film och Svensk Filmindustri.

Dessa bolag är kända för att komma med film och musik i alla dess kvalitéer. Däremot är de inte kända för att vara makthavare, tills den 13 Februari då de lyckades få igenom sin stämning mot Bredbandsbolaget. Detta medförde att Bredbandsbolaget tvingas blockera hemsidor med piratkopiering för sina kunder.
Det kanske inte låter så hemskt i mångas öron då det faktiskt är olagligheter som sker på dessa hemsidor. Det som som missas är att tekniken som används är i sig inte olaglig och en stor del av materialet som finns på sidorna är lagliga, med andra ord sker en kollektivt bestraffning. Bolagens enda intresse är att håva in missade pengar när de själva inte är villiga att följa med den tekniska utvecklingen.

Domstolsbeslutet är ett unikt fall i Sverige och flertalet internetoperatörer opponera sig och gick ut till sina kunder att de inte kommer vika sig för detta fall, enda gången operatörerna måste dela ut uppgifter är om ett domstolsbeslut sker. Hela tiden krävs det ut uppgifter från olika advokatfirmor världen över. De har fått smak på makten, kravbrev skickas ut till privatpersoner där de kräver på en stor summa pengar, annars går de till domstol. Identifieringen har skett via IP adresser, de vet alltså inte om den fysiska personen har gjort ett brott. Därför blir det tal om mer eller mindre ren utpressning och svensson vågar normalt inte gå emot dessa bolag och deras dyra advokater. Makt?

Makten utgörs tydligt när man läser post och telestyrelsens dokument om lagring av data för internet operatörerna i Sverige. De är så föråldrade att de går att tolka för uppringt modem istället för fiber eller andra moderna anslutningstyper. Det har gått så långt att EU-domstolen har gett sig in i och beslutade den 21 december 2016 att odifferentierad lagring av samtliga trafikuppgifter, lokaliseringsuppgifter avseende samtliga abonnenter, registrerade användare och samtliga elektroniska kommunikationsmedel inte får lagras som post och telestyrelsen har angett. Regeringen har sedan den 16 februari tillsatt en utredning för att ta fram förslag för att möte EU-domstolen.

Ändå fortgår utpressningarna.
 
Den stora frågan som borde väckas är om stora privata bolag kan driva dessa typer av utpressningar? När kan de blockera en annans åsikt eller ett konkurrerande bolag med för likt sortiment på deras hemsida bara man har mest kapital inför en potentiell rättegång.

Politiska åsikter kan tystas genom media som antingen inte vågar uttrycka sig eller som helt enkelt inte förstår. Tendenser har redan börjat med vänstervridna public service. Därför var det föga förvånande att SVT gick ut och stödde stämningen mot Bredbandsbolaget. Detta kan inte vara lämpligt från SVT sida att stödja censur när förvaltningsstiftelsens är politiker från olika partier med undantag ordförande.
 
Jag ser allvarligt på den senaste tidens utveckling och hoppas innerligt att fler ser vart vi är på väg ifall vi inte vågar ta debatten.

Marcus Lejonqvist
Suppleant i Nationella Arbetsgruppen Ungsvenskarna SDU

Kommentarer

Kommentera