Opinionsblogg

Kulturen är problemet - TT

Återigen har unga tjejer blivit utsatta för sexuella ofredanden på en svensk festival. Trots att We are Stockholm uttryckligen utgick från att det skulle ske och således förberedde sig ordentligt kunde man inte stoppa denna nu så ökända brottsvåg. Var i ligger problemet och vad måste göras?

Enligt Stefan Löfven måste killar och män ta avstånd från denna typ av ofredanden. Det har han förvisso rätt i men att tro att killar, vars totala avsaknad av empati tillåter dem att tafsa på gråtande småtjejer tillsammans med sina kompisar, skulle sluta om fler tog avstånd från sådant beteende är naivt. Förövrigt tar alla killar och män jag känner tydligt avstånd från detta och jag har svårt att föreställa mig att de som utför denna typ av handlingar har uppbackning från särskilt många utanför sin umgängeskrets. Att förringa problemet så är också att kränka de tjejer som inte bara fått sin helg förstörd utan kanske även sitt psyke och välmående. Istället borde vår statsminister erkänna vart problemet ligger och komma med seriösa förslag på hur det bör lösas.

Interna polisdokument från de anmälningar som gjordes i samband med förra årets festival visar att samtliga utpekade var av utländsk härkomst. Bilder tagna av Chang Frick från årets festival visar även de på flertalet utländska killar och män som grips av polis. Utöver det har flertalet personer som varit på plats beskrivit publikhavet som en blandning av utländska män och unga svenska flickor där de utländska männen varit i tydlig majoritet. Räcker det då med att rent generellt fördöma denna typ av beteende utan att analysera problemet djupare? Nej.

Våldtäkter och sexuella ofredanden har tyvärr alltid förekommit i viss utsträckning i Sverige. Dessvärre går dock inte den senaste tidens explosion av detta att skyllas uteslutande på anmälningsbenägenheten. Istället måste vi inse att vi nu ser resultatet av de senaste årens invasion av män från kulturer inom vilka man saknar all respekt för kvinnor. Först när vi vågat erkänna att detta är ett kulturellt betingat problem kan vi tackla problematiken på allvar. För seriöst, hur blir man av med våldtäktslekar från Mellanöstern genom att tala om för killar och män att det inte är coolt att bete sig så (som vår statsminister uttryckte det)?

Om någon fortfarande förnekar att detta är ett kulturellt problem så kan vi väl testa att införa krav på svenskt medborgarskap för att medverka på nästa års We are Stockholm. Sker lika många anmälningar erkänner jag att jag haft fel medan om anmälningarna drastiskt minskar så kanske vi äntligen kan föra en seriös debatt och åstadkomma förändring. Tills dess måste fortfarande flertalet åtgärder ske för att skydda flickor och ge de drabbade upprättelse.

  1. Börja med att ha drönare med filmkameror som konstant flyger över festivalområdet (eller i vilket sammanhang det nu gäller). Det hade verkat både i rent avskräckande syfte men det hade också gett polisen möjlighet att identifiera gärningsmännen samt i realtid följa videoinspelningarna för att ingripa vid behov.
  2. Fler poliser och ordningsvakter. En ganska självklar åtgärd för att lyckas uppmärksamma, ingripa och lagföra.
  3. Höj straffen för sexualbrott och inför en tydligare trappa på straffskalan för om man t ex tafsar på någon själv eller om man gör det i grupp.
  4. Inför livslång utvisning av samtliga utländska medborgare som begår denna typ av brott. De har absolut ingenting här att hämta efter att ha pissat på kvinnorna i det land som så välvilligt tagit emot dem.
  5. Sänk straffmyndighetsåldern. Är man gammal nog för att t ex försöka slita kläderna av en gråtande 14-åring är man också gammal nog för att straffas för det.

Detta är ett axplock av politiska åtgärder som på allvar hade kunnat verka mot den destruktiva utveckling vi ser i Sverige just nu. Jag påstår inte att det skulle lösa alla problem men jag är övertygad om att det hade inneburit en positiv förändring om de genomförts. Viktigast är dock fortfarande att vi erkänner var problemet ligger och agerar därefter.

// Tobbe

Kommentarer

Kommentera