Opinionsblogg

Idag avgörs framtiden för internet i USA

Nätneutralitet är ett begrepp som bygger på principen att internetleverantörer måste behandla all internettrafik likvärdigt. och motsätta sig all form av särbehandling baserat på avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Det är någonting som de flesta svenskar förmodligen tar för givet. Varför är det då viktigt att det förs samtal om det?

Nätneutraliteten är under attack. I USA förs just nu en viktig debatt i samband med en omröstning som kommer att hållas den 14:de december. Omröstningen handlar om ett förslag som skulle minska den amerikanska myndigheten FCC:s reglering kring internetleverantörers möjligheter att själva styra vilket innehåll som de ger sina kunder tillgång till.

I dagsläget är det förbjudet för internetleverantörer i USA att särbehandla internettrafiken för sina kunder. Detta är något som de stora bolagen inom branschen nu försöker stoppa i och med omröstningen. Några av de största motståndarna till nätneutralitet i USA är Comcast, Verizon,TWC och AT&T. Hur kommer det sig?

Hur kul låter det att få upp en varningsruta som uppmanar dig att betala extra för att kunna hämta innehåll på en specifik hemsida? Tänk ifall ditt bredbandsabonnemang tillåter 100/100 mbit/s uppkoppling mot ett par företags hemsidor och 10/10 mbit/s mot resten av internet. Eller att din leverantör helt och hållet blockerar all trafik till en viss hemsida.

Går det här förslaget igenom kommer det att öppna upp för att till exempel låta internetleverantörer särbehandla din internethastighet för vissa hemsidor. Internet som vi använder det idag skulle upphöra att existera.

Varför ska vi svenskar då bry oss? Utöver att det faktum att en majoritet av de hemsidor och tjänster vi nyttjar online är amerikanska, så förs ett krig mot nätneutralitet här i Sverige också. Som tur var så är det inte alls lika illa som i USA, då det i första hand är EU som styr regleringen i Sveriges fall.

Ett par tydliga exempel på svenska företag som motsätter sig nätneutralitet är Telia och Tre som med sina abonnemang erbjuder kunden att använda vissa företags appar och tjänster utan att förbruka sin surfpott. Detta är direkt skadligt mot konkurrensen och riskerar cementera monopol åt etablerade företag.

Det är dags att vi i Sverige har en ordentlig debatt om nätneutralitet och ser till att vi värnar om den inför framtiden. För utan nätneutralitet står internet försvarslöst inför avgifter, hastighetsbegränsningar och censur.

Simon Solberg,
IT-politisk talesperson Ungsvenskarna
 

Kommentarer

Kommentera