Opinionsblogg

Brottsoffers trygghet är viktigare än brottslingars frihetSedan invandringen till Sverige skenade mer än vanligt under hösten 2015 har antalet vålds- och sexualbrott skjutit till orimliga nivåer. Sverige har välkomnat dem alla med öppna armar, tyvärr även de som valt att inleda sin vistelse här med att våldta. Straffen som delas ut, i de fallen utredningen inte läggs ner, är hånfullt låga. Samtidigt ser alla offer sig oroligt om över axeln i fruktan över att återigen möta sin våldtäktsman - som slapp utvisning och är ute på gatan igen. 


Ungsvenskarna vill som lösning på problemen se utvisning av samtliga utländska medborgare som begår straff med fängelse på skalan, samt utvisning av samtliga asylsökande som begår brott oavsett straffskalan. Prövning om utvisning ska vara en självklarhet, inte upp till varje enskild åklagare att avgöra, som det är idag. Och till de som brukar klaga över att Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna inte vill göra något åt svenskar som begår brott kan jag lugna er, vi vill se kraftigt skärpta straff för vålds- och sexualbrott för svenska medborgare också.

Även om Ungsvenskarna förespråkar skärpta straff, oavsett vem förövaren är, går det inte att komma ifrån det faktum att personer från vissa länder är kraftigt överrepresenterade när det gäller just vålds- och sexualbrott. En rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) från 2005 visade att andelen utrikes födda som registrerats som misstänkta för våldtäkt var 4,5 gånger högre än andelen registrerade bland dem med svenskfödda föräldrar . I en rapport från Norge från 2009 visade det sig att samtliga förövare vad gäller överfallsvåldtäkter under perioden av tre år begicks av personer med icke-Europeisk bakgrund . I Norge menade polisen att det berodde på en annorlunda kvinnosyn. Det finns säkert mycket att säga och kritisera i de båda rapporterna, som det alltid finns när det gäller statistik, men överrepresentationen är såpass stor att man inte kan bortse ifrån den. Lägg dessutom till det faktum att det var män från framförallt Marocko och Algeriet begrep sig på över 1000 tyska kvinnor under nyårsnatten år 2015 . Det säger en hel del om kvinnosynen i de länderna.

Bakom statistik och siffror finns även något mer. Bakom varje siffra och bokstav i rapporter och dokument finns ett offer, oftast en flicka som är söndertrasad, både fysiskt och psykiskt. Många gånger får dessa flickor inte tillräckligt stöd och den upprättelse de förtjänar. De bemöts med ”tafsa inte”-armband och påståenden om att det kanske var deras fel. I de fall brotten anmäls är det inte säkert att förövaren straffas, och om han straffas, är straffet oftast orättvist lågt. Till råga på det vågade inte ens massmedia initialt rapportera om massiva sexövergrepp och trakasserier som i Kungsträdgården och i Köln. Ungsvenskarna är beredda att på riktigt stå upp för offren. För till skillnad från de flesta andra ungdomsförbund menar vi att brottsoffers trygghet är viktigare än brottslingars frihet.


Vad skickar det då för signaler när våldtäktsmän, utan någon som helst respekt för Sverige, inte utvisas eller ens straffas? Till förövaren signalerar det att det är okej att komma till Sverige och begå brott. Dessutom belönas de med att få ta del av Sveriges välfärd. Samtidigt som det gentemot offret på ett hånfullt sätt signalerar rättssystemet inte ger den upprättelse som bör ges. Vi får då ett samhälle där rättvisan i rättssystemet undermineras. Ungsvenskarna menar att det är dags att sluta gulla med förövarna och stå upp för en rättvis kriminalpolitik.

// Linnea Bjuhr, Ungsvenskarnas nationella arbetsgrupp

Länkar till källor:
https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf sid. 19
http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/
https://www.wsj.com/articles/illegal-migrants-asylum-seekers-made-up-most-cologne-rioters-report-says-1460034157
http://nyheteridag.se/sa-lurar-dn-lasarna-vagar-inte-beratta-som-det-ar-om-sexovergreppen-i-koln/
http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-klart-vi-vagar-tala-om-koln/

Kommentarer

Kommentera