Opinionsblogg

Sommarfestivalen bevisade att vi är en folkrörelse - TT

 

Under helgen som var avverkades Sverigedemokraternas första Sommarfestival. Jimmies traditionsenliga tal i Sölvesborg har således utökats till en tvådagarsfestival med tivoli, dans, musik, mat, fest och allt annat som brukar återfinnas på festivaler (förutom sexuella ofredanden).

Till talet samlades runt 2 000 personer, ivriga att ta del av vår partiledare hade på hjärtat just då. Min uppfattning är att folk var mycket nöjda med talet, trots en lite förkyld Jimmie och lite dåligt ljud i början. Många undrade nog även hur i helsike vi ska lyckas fortsätta hålla talet i Fyra Årstider Park när vi år efter år slår besöksrekord. Men det får bli en fråga för nästa års arrangörer.

Men med det sagt så måste det sägas att det inte primärt är önskan av att få höra Jimmies tal som folk söker sig till Sölvesborg varje sensommar, det kan man göra hemma över datorn. Istället reser folk långväga för att ta del av den fantastiska gemenskap och atmosfär som genomsyrar hela Sölvesborg under Sommartalet och som i år återfanns i dagarna två.

Det är svårt att beskriva men tänk er en kräftskiva med familjen, så stark är tillhörigheten till varandra- bara att vi slipper eventuellt tjafs som annars uppstår när familjen samlas. Istället så knyts alla på plats samman och jag har svårt att tänka mig att så olika människor kan samsas och umgås så bra i något annat sammanhang.

Det är smått surrealistisk att se välklädda farbröder gunga i takt med några raggare, ett par äldre gummor och någon tonåring. Att personerna binds samman av en gemensam övertygelse om vad som är bäst för Sverige överbryggar alla skillnader de egentligen har. Ålder, kön, jobb, klass, hudfärg, intressen och allt annat som annars kan kategorisera och dela människor blir som bortblåst då samtliga förs samman av någonting större. Viljan att tillsammans rädda vårt land.

Jag hade bjudit med mig en vän från Belgien, Jerome, som är ordförande för Parti Populaires ungdomsförbund. Han var helt lyrisk över festivalen trots att han inte kände många på plats, inte förstod så många av låtarna, samt att han behövde kommunicera på engelska med samtliga.  För han kunde fortfarande förstå vilken gemenskap och atmosfär som rådde. Flera gånger sa han ”Wow, all kind of people are here but everyone seems to love each other like family”. Han kunde inte haft mer rätt.

Sverigedemokraterna är förvisso ingen familj i ordets rätta bemärkelse men den gemenskap som återfinns inom vår rörelse kan lätt få en att tro det. Vi en folkrörelse, en folkrörelse som i helgen samlade runt 2 000 personer på ett litet område utan att ofredanden, bråk eller skadegörelse skedde. Istället skapades obeskrivlig stämning, nya bekantskaper och minnen för livet.

// Tobbe

Kommentarer

Kommentera