Opinionsblogg

Ungsvenskarna kommenterar illustration på profeten Muhammed 
Under måndagen publicerade Ungsvenskarna en bild föreställande profeten Muhammed som firar lucia på sin facebooksida. Bilden väckte stora reaktioner och har för närvarande över 6 000 kommentarer. Ungsvenskarna har på egen hand tagit fram illustrationen.

Tobias Andersson, talesperson för Ungsvenskarna, kommenterar:

- Lucia är den senaste svenska traditionen som blivit angripen av de som förnekar svenska traditioners påverkan på integration. Vårt syfte var att visa det absurda i att applicera ett normkritiskt perspektiv på alla svenska traditioner.

- Genom bildens publicering ville vi även påtala och peka på det etablerade hyckleriet som finns inom den mediala och politiska eliten. Uppenbarligen är det så att det finns ett inkonsekvent agerande och inkonsekvent resonemang beroende på vem som är avsändaren.

- Det har framgått med all tydlighet när vi gått igenom delar av de 6 000 kommentarer vi fått på vår bild att reaktionerna har varit diametralt motsatt mot de de reaktioner som uppstått i andra sammanhang.

Bland kommentarer och meddelanden till sidan förekommer flertalet indirekta och direkta hot. En företrädare för Ungsvenskarna har även mottagit ett hotfullt telefonsamtal i vilket ett bombhot mot en lokal uttalades.

Tobias Andersson kommenterar vidare:

- Denna reaktion belyser tydligt hur delar av det muslimska civilsamhället brustit i sin integration och att behovet av en utvecklad, och mer demokratisk, syn inom Islam är starkt. En sådan debatt ämnar Ungsvenskarna gå i bräschen för.

- Vi uppmanar våra medlemmar att inte låta sig tystas, men framförallt att anmäla alla hot. Aldrig ska vi låta den subjektiva kränktheten vinna över vår yttrandefrihet och aldrig ska vi acceptera att hot uttalas som en konsekvens av en tecknad bild.

- Vi har fått kritik, även internt, för att bilden bidrar till att vanhelga den svenska luciatraditionen och har haft interna diskussioner kring huruvida bilden ska ligga kvar eller inte. Men med tanke på de hot som våra företrädare har fått ta emot anser vi att frågan har övergått till att handla om yttrandefrihet i ett större perspektiv varpå vi har beslutat oss för att inte plocka ner bilden.

Vid ytterligare frågor, kontakta Ungsvenskarna på info@sdu.nu

Kommentarer

#1 - Mattias Lind

Hur har lucia blivit angripen? För att en mörkhyad pojke använts i reklam för ett företag? Ska inte alla som vill få vara lucia? Så var det i alla fall när jag var barn. Nu i vuxen ålder när jag jobbat på gymnasieskola med många ungdomar med utomnordisk bakgrund är det främst de ungdomarna som velat anordna luciatåg.

Hur kan ni likställa en muhammedkarikatyr med ett barn som är lucia? Att dessutom hatstormen mot den lille pojken var orkestrerad av nynazister i nordiska motståndsrörelsen gör ju bara ert försök till jämförelse ännu mer äcklande.

Ledningen för ungsvenskarna borde ta sitt ansvar och avgå.

#2 - sdgsgs

Visar ganska bra hur många muslimer i Sverige beter sig. Som svin. Hoten och svärord ni kommentarerna regnar tätt - över en tecknad bild. I vårt land där dom är gäster. Men man är ju van vid det här laget att invandrare beter sig dåligt, så är inte ett dugg förvånad.

Det är dock förvånansvärt hur dessa extremister kan få leva i Sverige.

#3 - lena.Pettersson

Tumme upp till Ungsvenskarna.

Mattias Lind..Nu har ju även en vuxen man med skägg fått vara lucia. o då blir det ett himla liv.
Om jag har förstått rätt så, vet ingen hur den här Mohamed ser ut..

#4 - Carl Lundström

Kör hårt ta aldrig ner den.

#5 - Marek

Kul bild. Nästan lite South Park över det :-)

#6 - tölp

ok lite osmart och kanske inte att jämställa med åhlens lucia, men det är skrämmande kommentarer som man kan läsa ifrån en del. går det inte att polisanmäla dessa hot? åtminstonde borde polisen ha koll på dessa som kan hota på det viset med tanke på den terror som IS mm försöker med.

Lite dumt och inte att jämställa med åhlens, men samtidigt har åtminstonde jag fått upp ögonen för vad för attityder en del muslimer har, och på så vis så var det kanske något bra med detta.

#7 - Mimmie

hoppas sdu har anmält varenda inlägg som varit hotfullt. sånt här gör mig bara till en ännu mer övertygad sverigedemokrat.

Kommentera